Ιστορικό

Το μηνιαίο περιοδικό ΜΟΥΣΙΚΗ εκδόθηκε από τους Γιώργο Κυριαζίδη και Νίκο Γραμματίκα από τον Δεκέμβριο του 1977 μέχρι τον Ιανουάριο του 1988, με Διευθυντή Σύνταξης τον Γιώργο Κυριαζίδη. Στα 10 χρόνια πορείας του κυκλοφόρησε 122 τεύχη τα οποία μπορείτε να βρείτε στο ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ όπως ακριβώς τυπώθηκαν τότε.

37 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

Ούτε τα αρχεία Foreign Office δεν κρατήθηκαν σφραγισμένα τόσα χρόνια…

Από το 1977 ως το 1988 που έζησε το μηνιαίο περιοδικό ΜΟΥΣΙΚΗ φιλοξένησε στις σελίδες του (πάνω από 12.000 σελίδες…) τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές. Παρουσίασε τους μεγάλους καλλιτέχνες της Κλασσικής, Τζαζ, Ροκ, Λαϊκής, Έντεχνης και Παραδοσιακής μουσικής όλου του φάσματος σε όλο τον κόσμο.

Οι αρθρογράφοι που κόσμισαν με τα κείμενά τους τις σελίδες της ΜΟΥΣΙΚΗΣ, καταπιάστηκαν με σημαντικά θέματα της παγκόσμιας μουσικής παράδοσης και της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας, θίγοντας καταστάσεις και προβλήματα -πολλές φορές- πέρα από την καθαρά καλλιτεχνική αναφορά, δίνοντας πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Οι κριτικές και τα σχόλια της ΜΟΥΣΙΚΗΣ σε έργα, εκτελέσεις, συναυλίες, δίσκους ήταν αυτές που δημοσιεύτηκαν -σε πραγματικό χρόνο- και αν τις διαβάσετε σήμερα θα διαπιστώσετε πόσο μέσα (ή έξω) έπεσαν. Οι συνεργάτες του περιοδικού ήταν όλοι τους ιδιαίτερα αξιόλογα πρόσωπα. Δεν θα τους αναφέρω, υπάρχουν οι υπογραφές τους στα κείμενά τους.

Τα 122 τεύχη του περιοδικού ΜΟΥΣΙΚΗ μπορείτε να τα δείτε και να τα διαβάσετε όπως ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ, χωρίς καμία παρέμβαση αισθητική ή τυπογραφική. Υπάρχουν ακόμη και οι διαφημίσεις εκείνης της εποχής. Θα τα βρείτε στο ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ. Τώρα ανήκουν σε σας και στην ιστορία.

Την ιδέα αυτής της ιστοσελίδας μου την έδωσαν κάποιοι συνεργάτες της ΜΟΥΣΙΚΗΣ και φίλοι. Πιστεύω ότι πολλά στοιχεία μπορούν να αντλήσουν από αυτό το Αρχείο όλοι όσοι ενδιαφέρονται. Παλιοί και νέοι.

Η ολοκλήρωση της παρουσίασης των τευχών του περιοδικού ΜΟΥΣΙΚΗ θα γίνει σταδιακά λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας στην ψηφιοποίησή τους.

γ. ν. Κυριαζιδης

Υ.Γ. Λόγω του ότι κάποια περιοδικά καταστράφηκαν ή χάθηκαν, όποιοι από τους παλιούς αναγνώστες ή συλλέκτες έχουν στην κατοχή τους τα τεύχη(2, 3, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 25, 41, 48, 50, 60, 68, 70, 73, 74, 75, 77, 80, 90, 92, 97, 100, 119, 120, 121) αν έχουν την καλοσύνη ας μας τα δανείσουν για 5-15 μέρες για να σκαναριστούν και θα τους τα επιστρέψουμε άμεσα.