
Τευχοσ 27
Φεβρουάριος 1980
SANTANA
Δισκογραφία
Δήμος Μούτσης
Λουκιανός Κηλαηδόνης
Το “Joe’s Garage” του Frank Zappa
Gustav Mahler
Ant. Braxton
Captain Beefheart
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Σελ.15 Manitas de plata, Συνέντευξη στον Μέμνωνα Κωττάκη
Σελ.18 Gustav Mahler, Ο Συνθέτης – Ο Μαέστρος
Σελ.22 Η εναλλακτική δημιουργηκότητα του Anthony Braxton, Συνέντευξη στον Bob Henschen
Σελ.30 Stephan Grappelli, Συνέντευξη στον Γιάννη Τζώρτζη
Σελ.32 Λουκιανός Κηλαηδώνης, Συνέντευξη στον Στέλιο Ελληνιάδη
Σελ.40 Δήμος Μούτσης, Συνέντευξη στον Στέλιο Ελληνιάδη
Σελ.48 Captain Beefheart, Γράφει ο Νίκος Καρέλλος
Σελ.56 Η δισκογραφία του Carlos Santana, Από το “Santana” στο “Marathon”
Σελ.62 Frank Zappa “Joe’s Garage”, Γράφει ο Τ. Οικονομίδης
Σελ.73 To Εγγλέζικο Punk Rock, Γράφει ο Κώστας Αρβανίτης
Manitas de plata
Συνέντευξη στον Μέμνωνα Κωττάκη | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“Ο Django έπαιζε τζαζ, εγώ παίζω φλαμένκος. Νόμίζω πως είναι δυσκολότερο το είδος, γιατί είναι ένας συνεχής αυτοσχεδιασμός. Πρέπει να είσαι τέλειος για να παίζεις συνέχεια αυτοσχεδιιάζοντας.”
Gustav Mahler
Ο Συνθέτης – Ο Μαέστρος | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“Στο τέλος της ζωής του, πάνω στο κρεβάτι του δόκτορα Φρόυντ, ο Μάλερ έμελλε να παρατηρήσει το έργο του και να το βρεί πολύ λίγο σε αξία! Δεν ήξερε ότι χωρίς αυτό, ο Schoenberg δεν θα είχε δεί το φως, ούτε ο Berg, ούτε η μουσική του 20ου αιώνα...”
Η εναλλακτική δημιουργηκότητα του Anthony Braxton
Συνέντευξη στον Bob Henschen | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“Ζούμε σε μια κουλτούρα όπου ο προγραμματισμός στοχεύει σχεδόν αποκλειστικά στην εμπορικότητα, πράγμα που αφήνει λίγο χώρο για μουσικούς όπως εγώ.”
Stephan Grappelli
Συνέντευξη στον Γιάννη Τζώρτζη | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“Α, ο Django! Ο Django ήτανε μοναδικός. Θα θυμάμαι πάντα τη συνεργασία μου μαζί του κι όχι μόνο αυτή είμασταν ειλικρινείς φίλοι και βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς. Ήταν ένας πολύ σιωπηλός άνθρωπος (silent man), ήσυχος και με μια ψυχή διαμάντι, αληθινή τσιγγάνικη.”
Λουκιανός Κηλαηδώνης
Συνέντευξη στον Στέλιο Ελληνιάδη | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“Αυτός ήταν πάντα ο ρόλος της τέχνης. Ναναι διασκεδαστική, ψυχαγωγική και διδακτική παράλλληλα. Σε μια σωστή δόση αυτά τα δύο. Ψυχαγωγία με τη θέση που προτείνεις, την οπτική σου πάνω στο ζήτημα. Σε μια σωστή σχέση, ούτε μόνο ψυχαγωγία ούτε μόνο το διδακτικό μέρος.”
Δήμος Μούτσης
Συνέντευξη στον Στέλιο Ελληνιάδη | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“Συνειδητοποιώ το χαός που είναι τριγύρω μου και αρνούμαι να το ακολουθήσω! Και μου είναι αδύνατο να το χαϊδεύω και θα είμαι ηλίθιος να το τραγουδάω! Σαν άνθρωπος αντιδρώ έτσι και επειδή είμαι μουσικός κάνω αυτό το έργο. Με τίποτε δεν κάνω πίσω. Κι αυτό το πληρώνω. Το πληρώνω γιατί το πιστεύω.”
Captain Beefheart
Γράφει ο Νίκος Καρέλλος | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“Μερικοί τον χαρακτήρισαν μουσικό φαινόμενο και ιδιοφυϊα. Όμως ο Captain είναι ένας σημαντικός ανανεωτής της καθιερωμένης φόρμας και ταυτόχρονα πρωτοπόρος στιχουργός, τραγουδιστής και συνθέτης, γεμάτος ειρωνία και χιούμορ, πικρή διάθεση και πολλή ανθρωπιά.”
Η δισκογραφία του Carlos Santana
Από το “Santana” στο “Marathon” | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“21 Αυγούστου του 1969. 450.000 άνθρωποι, ξεπατωμένοι, λασπωμένοι κι απασχολημένοι στο ν’αλλάξουν τον κόσμο, ανακαλύπτουν στο Woodstock τον Santana. Το τραγούδι που ακούστηκε ήταν το Soul Sacrifice που μπήκε στην ταινία του φεστιβάλ κι’έκανε το γύρο του κόσμου.”
Frank Zappa “Joe’s Garage”
Γράφει ο Τ. Οικονομίδης | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“Ο Frank Zappa, με την τριλογία του Joe’s Garage, θίγει το πρόβλημα με μια εξαιρετικά τρομερή αντίληψη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίζει ότι η μουσική ήταν ο σατανικός υπεύθυνος για τους «καταραμένους» της όμορφης χώρας του και την απαγορεύει σ’όλες της τις μορφές με την δικαιολογία ότι είναι εξαρτημένη από τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης, εξαιτίας των δίσκων (vinyl) και του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιείται από τους ενισχυτές, μεγάφωνα, προβολείς κ.λ.π.”
To Εγγλέζικο Punk Rock
Γράφει ο Κώστας Αρβανίτης | Τεύχος 27 Φεβρουάριος 1980
“Το punk ήτανε εφήμερο, περισσότερο αυτοκαταστροφικό παρά καταστροφικό. Ξεκίνησε σαν κοινωνικό φαινόμενο που ήταν έκφραση των λαϊκών συνοικιών, μπήκε στα μαγαζία μόδας της King’s Road και στις εταιρίες δίσκων και πνίγηκε μέσα στα λεφτά”